RUT-avdrag på städfirma – så funkar det

När du anlitar städhjälp för din privata bostad har du möjlighet att göra ett avdrag på städningen. Avdraget kallas för RUT-avdrag och gäller bland annat för hemstädning, fönsterputs och flyttstädning. Idag väljer de allra flesta att ta del av RUT för att på så sätt minska sina kostnader för enstaka städtillfällen eller för återkommande hemstädning.

Har du inte använt dig av RUT-avdraget tidigare är du kanske inte familjär med hur det fungerar. På Skatteverket kan du få bra information om hur avdraget kan användas och i vilka situationer det är användbart. Vi vill dock förenkla det ytterligare, eftersom formella beskrivningar och begrepp inte alltid är de lättaste att förstå sig på. Här nedan besvarar vi därför några vanliga frågor och funderingar om RUT-avdrag i Sverige.

FAQ om RUT-avdraget
1. Vad är RUT-avdrag?

Villkoren innefattar bland annat att du ska vara minst 18 år gammal, betala skatt i Sverige och att städningen ska ske på en adress där du är folkbokförd.

2. Hur mycket avdrag har man rätt till?

Avdraget är personligt och tilldelas därför inte hushåll, utan dig som privatperson. Är ni två personer i ett hushåll har ni alltså två avdrag att använda. Varje person får sammanlagt 50.000 kronor om året att använda sig av. Viktigt att komma ihåg är att RUT-avdraget och ROT-avdraget dras från samma belopp. Har du gjort en större renovering och använt mycket ROT-avdrag kan avdraget alltså vara slut om du vill anlita städfirma.

3. Hur mycket avdrag kan man göra vid varje tillfälle?

Du kan inte använda beloppet som rena pengar, utan får göra ett avdrag på 50 % av det totala beloppet för varje faktura. Om din städning kostar 1000 kronor i ordinarie pris behöver du alltså endast betala 500 kronor. Observera att avdraget endast gäller för själva städningen och inte för eventuellt material som du köper av företaget.

4. Vem sköter avdraget?

Det är städfirman som sköter hela kontakten med Skatteverket. Det enda du behöver göra är att lämna över ditt fullständiga personnummer när du gör din bokning. Viktigt att komma ihåg är att du endast kan använda RUT-avdrag om du anlitar en städfirma som är registrerad för F-skatt. I annat fall är det du som står som arbetsgivare och behöver betala extra avgifter.

5. Vilka krav gäller för RUT-avdrag?

Som tidigare nämnt är det viktigt att du uppfyller alla krav för RUT-avdrag. Du behöver bland annat ha betalat skatt upp till ett visst belopp i Sverige, men du måste också vara minst 18 år gammal. Städningen du vill ha hjälp med ska också ske i den bostad där du är folkbokförd, alternativt i en bostad som du står som ägare på.